Blíží se jaro a příroda ožívá! To si přímo žádá vnést trochu jara i do naší stravy. Klíčky a výhonky jsou úžasný zdroj životní energie a pomáhají nám bojovat proti jarní únavě.
Vždy jsem si myslela, že klíčení je hrozně složité, ale pak jsem si to jednou zkusila a už dávám klíčit různá semínka pravidelně.
Proč klíčit
Každé semínko má v sobě látky potřebné pro růst celé rostliny. Klíčky jsou plné vitamínů, především A, řady B, C a E, minerálů, zejména vápníku, hořčíku, fosforu a železa. Obsahují také důležité nenasycené mastné kyseliny. Součástí klíčků je zelené rostlinné barvivo chlorofyl.
Díky těmto látkám klíčky posilují náš imunitní systém. Zvlášť po zimě, kdy je v ovoci a zelenině málo vitamínů, je to třeba. Vláknina v klíčcích zlepšuje trávení a podporuje vytvoření optimální střevní flóry.
Co všechno lze klíčit
- semena řeřichy, alfalfa, ředkvička, hořčice, bazalka, pískavice, česnek, pohanka
- Luštěniny – hrách, čočka, mungo, sójové boby
- Obilniny – pšenice, ječmen, špalda, oves
- Olejniny – slunečnice, sezam, len, dýně
Jak na to
Mě stačí jen obyčejná zavařovací sklenice s propíchanými dírkami do víčka. Semínka nechám namočené alespoň 2 hodiny. Vodu vyliji a nechám klíčit. Pravidelně proplachuji. Ideální je 2-3x denně. Semena se musí udržovat ve vlhku, ale nesmí být mokrá.
Tady mám směs zelené čočky a ředkve a semínka alfalfa – vojtěška od značky Alnatura z řetězce DM-drogerie. Mám je už docela dlouho, protože na klíčení stačí jen velmi malé množství, tak nevím, jestli je ještě mají v sortimentu.
Pikantní směs zelené čočky a ředkve – Alnatura, DM-drogerie
Semínka alfalfa neboli vojtěška – Alnatura, DM-drogerie
Do sklenice jsem nasypala takovéto množství semínek alfalfa.
Při proplachování se mi podařilo dost si jich vylít, takže výsledek po 6 dnech je poněkud slabší.
Kromě zavařovací sklenice, lze použít i obyčejnou pet láhev nebo jen síto. Existují různé druhy nakličovacích misek, i několika patrové. Momentálně jsem objevila nakličovací misku od Tescomy nebo mají krásné keramické na Fleru. Řeřicha se dá nechat klíčit klasicky na vlhké vatě.
Doba namáčení a klíčení záleží na druhu semene.
Důležité je koupit si semínka přímo určená na klíčení a nejlépe v biokvalitě. Semena na výsev jsou většinou ošetřena chemicky proti plísním, škůdcům a také různými urychlovači růstu.
Co s klíčky
Kromě toho, že si s řeřichou můžete posypat chleba, dají se klíčky využít třeba do polévky nebo do těstovinového salátu. Můžete je přidat i do smoothie. Klíčky z luštěnin se mohou například také osmahnout na pánvičce.
Diky za prakticky clanek na toto tema, vypada to jednoduse! Ze se lze obejit bez klicicich misek…
Děkuji,pravidlo tří minut Jsem nadšená.Napište mi něco o kusu,uvažuji ,ale je mi 73 let,tak to je ta úvaha.Děkuji Eva Konečná